Astrid Hill House

-- ||
toggle text
Astrid Hill House
Photos © Aaron Pocock, James Luhur
Astrid Hill House

The Astrid Hill House is located within a cluster of Good Class Bungalows in an exclusive neighborhood off Singapore’s Holland Road. The site is perched high above an existing retaining rubble wall, and thus offers the house an elevated vantage point with sweeping views of the neighborhood. The programmatic spaces  of the house gravitate around a central airwell opening which features a reflecting pool with a sculptural tree on a lawn island planter. The prominent entertainment areas of the house are designed as spaces which eliminate the distinction between the interior and exterior, thereby enhancing them as ideal spaces for lounging and entertainment in a tropical environment.  

The roof of the Astrid Hill House is designed as a hovering plane with a shallow pitch whose edges terminate in a pointed-edge profile. The deep projecting overhangs, together with a perimeter band of clerestory windows, both achieve the desired effect of visual lightness. Viewed from the central airwell of the house, the sharp-edged roof opening also resembles the work of James Turrell’s signature 'Skyspace'— that of viewing the sky through a framed opening cutout on the roof plane. (w. Aedas Pte Ltd)